Hyresgästinformation

Visa hänsyn till grannarna

Tänk på att du har grannar runt omkring dig. Störningar i form av hög musik, höga skrik, skällande eller ylande hundar eller andra höga ljud är onödiga. Meddela dina grannar i förväg om du skall ha fest eller många besökare.
I hyreslagen § 25 står det:
”Hyresgästen är skyldig att när han/hon använder lägenheten iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och skick inom fastigheten.”

Anmäl omgående fel i lägenheten
Hyresgästen är skyldig att anmäla alla fel som kan förekomma i lägenheten.
Vissa saker ansvarar du själv för som att göra rent golvbrunnen i badrummet och byta glödlampor. Reparation av spis, kylskåp, frys, rensning och stopp i avloppet samt övrig inredning, som tillhör lägenheten, anmäler du till bostadsbolaget.
Små fel kan blir en stor skada. Om du inte anmäler detta kan du blir ersättningsskyldig.
Kontakt för felanmälan via e-post till Rita Kegel.

Trapphus och källarentréer
Inga saker får ställas i trappan eller utanför dörren. Barnvagnar, cyklar, leksaker med mera får inte står i vägen och hindra städpersonalen. Dessutom måste utryckningspersonal kunna komma om en olycka inträffar.

Lägenhetens skick
Du är skyldig att städa lägenheten och hålla den ren.

Mata inte fåglar
Kasta inte ut matrester till fåglarna.
”Fågelmat på dagen kan blir råttmat på natten.”

Hundar och katter
Rasta inte hundar i bostadsområdet. Använda dig av hundrastplatser. Glöm inte att plocka upp efter hunden.
Se efter din katt! Den får inte sätta sig i barnens sandlådor eller springa lösa.

Tvättstugan
Tvättstugan är ett gemensamt utrymme i våra fastigheter. Läs noga anvisningar för reglarna i tvättstugan. Städa efter dig och lämna tvättstugan i det skick du själv vill finna den när du ska tvätta.

Hyran ska betalas i tid!
Hyran ska betalas förskottsvis den sista varje månad.
Exempel: Hyran för december ska betalas den 30 november.
Betalas hyran inte i tid skickas inkassobrev till hyresgästen. Skulle hyran inte betalas efter erhållet inkassokrav, blir hyresgästen uppsagd från lägenheten.

När du flytta från lägenheten!

”När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket (www.skatteverket.se/flytta ) så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten.Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag.  Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring (www.adressandring.se). Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnumret i husets entré, på din ytterdörr, på ditt postfack eller i ditt kontrakt. Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan.”

Ett tips!
Tänk på att skaffa dig en hemförsäkring. Den kan skydda dig om du råkar ut för skador, stöld eller brand. Hyresgästföreningen tillhandahåller förmånliga försäkringar för sina medlemmar.