Brandman på jobbet-dagen, tisdagen den 6 september

Tisdagen den 6 september är det nationella brandman på jobbet-dagen. Det är en dag då alla deltidsbrandmän runtom i landet uppmärksammas lite extra.

Deltidsbrandmän är brandmän som inte har räddningstjänsten som huvudarbetsgivare men som är beredda att rycka ut när larmet går. De utgör stommen i svensk räddningstjänst och är därmed en mycket viktig del i samhällets skydd mot olyckor.

I Essunga kommun är det 22 deltidsbrandmän som står för insatsberedskapen och de åker på 85-95 räddningsuppdrag varje år. I sin vardag har de helt andra yrken t ex som fastighetsskötare, verkstadsarbetare, ekonom mm. Var fjärde vecka är de redo att när som helst, dygnet runt, rycka ut på larm från räddningstjänsten.

Hos Essunga Bostäder AB arbetar fyra av dem, det är; Peter Johansson (drifttekniker), Helena Söderlund (ekonomi/lön), Sebastian Landqvist (bovärd) och Håkan Tallberg (fastighetsskötare).

Deltidsbrandmän hos Essunga Bostäder

För att systemet med deltidsbrandmän ska fungera behövs människor som åtar sig uppdraget parallellt med sina vanliga jobb. Det behövs också arbetsgivare som låter sin personal lämna sitt arbete vid larm. Brandman på jobbet-dagen, den första tisdagen i september lyfter fram och hyllar deltidsbrandmän och deras huvudarbetsgivare.

På sociala medier under hashtaggen #brandmanpåjobbet kan ni se brandmän i deras vardagsjobb.

Är du nyfiken på deltidsbrandmansjobbet? Ta kontakt med Räddningstjänsten Västra Skaraborg på telefon 0510-77 17 00 eller e-post raddningstjansten@lidkoping.se

 

Publicerat 2022-09-06